Marjo Suosalo ja Orvokki valistavat hampaiden pesusta!

Lisää kommentti

Itä-Häme lehden jutun ja videon pääset katsomaan klikkaamalla alla olevasta linkistä!

Itä-Häme 28.2.2015

Pestyt mutta ei puhtaat hampaat

Suomi ei enää voi ylpeillä lasten ja nuorten hyvillä hampailla. Lasten hampaiden kunto alkoi huonontua 1990-luvun laman aikana kun ennaltaehkäisystä säästettiin.
Heinolassa on tällä hetkellä hyvät mahdollisuudet ennaltaehkäisevään hammashuoltoon, koska hammaslääkärien virat on saatu hyvin täytettyä.
Heinolalaiset lapset kyllä pesevät hampaitaan, mutta puhdasta ei ole saatu aikaan. Lapset eivät harjaa hampaitaan oikealla tavalla eivätkä riittävän pitkään. Tavatonta ei ole sekään, että lapsi pitää sähköharjaa pöydällä surisemassa jotta äiti kuulee äänen mutta hampaat jäävät pesemättä.
Hammashoitaja Marjo Suosalo muistuttaa, että lasten hampaiden pesua pitää valvoa. Apteekista saatavat plakkiväritabletit näyttävät hyvin, mistä kohtaa hampaat ovat jääneet huonolle pesulle.
Huonot hampaat altistavat monille sairauksille ja ne voivat johtaa myös kiusaamiseen.
– Suomessa on tuudittauduttu vääränlaiseen hyvän olon tunteeseen, että hampaat pysyvät kunnossa ilman hoitoa, Suosalo sanoo.

Orvokin suu puhtaaksi
Heinolan kaltainen hammaspesuvalistus on ainutlaatuista maailmassa.

Heinolassa on otettu käyttöön aivan uudenlainen tapa innostaa lapsia hampaiden pesuun. 4-5-vuotiaat pääsevät pukeutumaan hammaslääkäriksi ja harjaamaan sähköhammasharjalla bostoninterrieri Orvokin hampaat.
Hampaiden harjauksesta on puhuttu aina, mutta vanhat tavat informaation perillemenoon eivät pure toivotulla tavalla. 4-5-vuotiaille piti keksiä jotain muuta kuin perinteistä hammaspesuvalistusta isoilla muovihampailla.
– Tuonikäiset ovat otollisessa iässä roolileikkien maailmaan. Kun lapsilta tunnin jälkeen kysyy, kuinka moni haluaa isona hammaslääkäriksi, joka ryhmästä nousee yleensä 4-6 kättä, hammashoitaja ja Orvokin emäntä Marjo Suosalo kertoo.
Hammashoitolan innostunein työntekijä on kiertänyt valistamassa Heinolan päiväkotien ja seurakunnan kerhojen 4-5-vuotiaita. Orvokin työstä on saatu hyviä kokemuksia.
Lapset ovat saaneet hammaslääkärin hanskat ja maskin itselleen ja niillä on leikitty kotona. Yhden isän hammasharjalla on pesty saksanpaimenkoiran hampaat.
Valitushetkestä pyritään tekemään lapsille myönteinen elämys, joka muistetaan. Koira helpottaa mahdollista pelkoa ja jännitystä.
Rauhallinen ja ystävällinen Orvokki on tottunut matkustamaan, se ei säikähdä mitään eikä pelkää kiljahduksia.
Oikeanlaisen hammaspesun lomassa lasten kanssa jutellaan siitä, ettei hammasharjoja lainata vaan jokaisella on oma harja. Myös hampaille terveellisestä ruoasta puhutaan.
– Minä kyselen, ja lapset vastaavat. Lasten vastaukset eivät välttämättä aina ole oikeita mutta hyviä ne ovat, Suosalo kertoo.
Yksi valistustuokio kestää 20-45 minuuttia. Sen jälkeen Orvokki ilahduttaa lapsia kävelemällä kahdella jalalla. Kun koira on saanut palkaksi makupalan, se seisoo huoneen keskellä ja kaikki halukkaat pääsevät paijaamaan sitä.
Missään muualla koiraa ei ole käytetty apuna lasten hampaidenpesussa.

-Taina Kivijärvi
Heinola

3 kommenttia uutiseen “Marjo Suosalo ja Orvokki valistavat hampaiden pesusta!”

  1. Mellunmäen Hurjat Says:

    Hieno homma! Koirasta on moneksi…

  2. The Heimopäällikkö Says:

    Totta töriset!

  3. Anneli Lahdenmäki Says:

    Loisto juttu!!!

Kommentoi


http://hornygirlescort.com